Archive for marraskuu, 2009

Peltopyylaskentaa

lauantai, marraskuu 21st, 2009

Lauantaiaamuna suunnattiin Pessin kanssa Tupoksen ABC:lle, minne oli sovittu kokoontuminen peltopyylaskentaa varten. Lähtökohdat laskentaan olivat aika kehnot. Pessillä oli ollut vatsa sekaisin pari päivää ja mitään erikoisen hyviä suorituksia en tämän vuoksi laskentapäivältä odotellut. Lähdettiin siis kuitenkin kokeilemaan, josko vatsa olisi sen verran parantunut, että juoksu maistuisi.

Tupoksen ABC:lta suunnattiin omille laskenta-alueille,mikä meillä tarkoitti Partaan lähellä sijaitsevia peltoja, hieman haaransillalta Tyrnävälle päin. Aluksi Pessin meno näytti aika heikolta ja mietin jo, että tuleekohan tästä mitään. Merilin tultua hakupariksi vauhtia alkoi taas löytymään. Jonkinlainen “murrosikäpäivä” oli näköjään vielä lisäksi osunut kohdalle. Oli lähes sama, mitä Pessille koitti sanoa tai huutaa, poika teki kaikki oman mielensä mukaan. Tätä jatkui pääpiirteissään koko päivän.

Päivän puolivälin tietämillä Merili otti seisonnan ja nosti ilmaan 12 pyyn parven. Pyyparvi laskeutuu seuraavan peltosaran päähän, jonne olin Pessin kanssa jo matkalla. Tilannetta ei oikeastaan päässyt edes syntymään, kun pyyt jo hyppivät ilmaan. Pessi meni pari kymmentä metriä perään, mutta sitten tuli käskystä takaisin lintujen lähtöpaikalle. Plussaa kuitenkin se, että saatiin lintukontakti pellolla.

Loppupäivän liikkuminen oli aamupäivään nähden jo parempaa, mutta edelliskertojen tasosta oltiin aika kaukana. Iltapäivän positiiviseen antiin kuului ehdottomasti tyylikäs säestys Merilin seisonnalle.

Pessi ja Merili - pyyt laskettu.
Pessi ja Merili – pyyt laskettu.

Meno jatkuu peltotreeneissä

sunnuntai, marraskuu 15th, 2009

Utajärven reissusta jäi hyvät muistot. Varsinkin Pessin vauhdikkuus ja haun laajuus jäivät mieleen. Mielenkiinnolla lähdimmekin perinteisiin sunnuntain Tupoksen peltotreeneihin heti seuraavana päivänä.

Mietin pellolle mentäessä, että saapa nähdä, oliko eilinen meno hetken huumaa. Pessi todisti ajatukset vääriksi heti ensimmäisessä hakuvuorossa. Meno oli edelleen komeaa. Hienoa työskentelyä jatkui joka hakuvuorossa treenien loppuun saakka.

Videokamerakin oli mukana, mutta koiran ohjaaminen ja kuvaaminen yhtäaikaa on ainakin minulle vielä aika ylivoimainen tehtävä. Tai voihan sitä kuvata, mutta ei tiedä kyllä itsekkään, mitä sinne kameraan on tallentunut. Ainoastaan pari muutaman sekunnin pätkää tuli katsottavaa kuvaa. Nuo pätkät löytyvät osoitteesta www.metsakaverit.net/videot

Ensi lauantaina olisikin sitten vuorossa peltopyylaskenta.

Utajärvellä kouluttautumassa

lauantai, marraskuu 14th, 2009

Osallistuimme Pessin kanssa Utajärvellä järjestettyyn kanakoiraohjaajille tarkoitettuun koulutustapahtumaan. Tapahtumassa oli sekä teoriaosioita että käytännön maastotyöskentelyharjoitusta.

Aamupäivä meni rattoisasti metsästysmajalla kuunnellen ohjeita ja vihjeitä koiran ohjaamiseen. Hieman ennen puolta päivää lähdettiin porukalla maastoon. Paikallisella järjestäjällä olikin kotipihallaan fasaanitarha, josta lintuja pellolle oli vapautettu. Näin ollen lintukontaktit olivat lähes taattuja.

Pessin hakuvuoron koittaessa yllätyin itsekin pojan tomerasta hausta. Aluksi seurasi vanhempaa koiraa sata metriä, mutta sitten irrottiin todella nopeavauhtiseen hakuun. Peltosarkaa mentiin laidasta laitaan.

Hetken hakemisen jälkeen ei kummastakaan koirasta ollut havaintoa (ohjaajat ehkä hieman keskittyivät keskustelemaan). Seuraajajoukoista kuitenkin kerrottiin oranssin liivin olleen paikallaan pellonreunusmännikössä jo hetken aikaa. Kohta Pessin hakupari olikin näkyvillä, joten Pessihän siellä oli siis ollut. Lähestyttäessä pellon reunaa näimme kuitenkin vähän etempänä fasaanin ilmassa… Ja eipä mennyt pitkään, kun oranssi liivikin oli liikkeessä. Ei ollut ilmeisesti hermo kestänyt odottelua. Lintukontakti oli kuitenkin saatu, mikä oli positiivinen asia.

Hakuvuoron jälkeen kävimme vielä seisomassa häkissä olevaa fasaania pitkän narun päässä. Muita koiria oli ko. paikassa jo useita käynyt, joten hajujälkiä löytyi aika reilusti. Urokselle ominaisesti noita jälkiähän piti alkaa merkkailemaan eikä siinä tahtonut keretä mitään lintua katsomaan. Lopulta Pessi kuitenkin huomasi linnun (kesken merkkailun) ja jäykistyi tyylikkäästi seisontaan. Tästäkin siis tavoite saavutettiin.

Metsästysmajalle palaamisen ja ruokailun jälkeen jatkettiin teoriaosuudella päivän loppuun asti. Aiheena iltapäivällä oli koesäännöt ja tuomarin ohjeet.